• 2016-06-24 | 5S Public Magyarorszég

  Környezettudatos nevelés japán módszerrel

  Magyarország először kapcsolódott be abba a nemzetközi, önszerveződő mozgalomba, amelyet Japánban hívtak életre, s mára már több országban bebizonyosodott létjogosultsága.

  A 2 napos 5S Public eseményt a Clean Up Japan támogatásával az AOTS szervezésében  június 9-10 között zajlott le, melynek első helyszíne a kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola volt. Az esemény fő célja egy átfogó 5S tevékenység végrehajtása az iskolában,  ill. az  5S gondolkodásmód alapján egy újfajta  akció-mozgalom indítása hazánkban. Az 5S tevékenység mindennapokba való beépülésével a tudatos gyermekek nevelése a kiemelt cél - a könnyen elsajátítható 5S módszerrel játékos, de tevőleges bevonásukon keresztül, a felnőttekkel együtt megélve a változás folyamatát és látványos eredményét.  Az évről- évre ismétlődő eseménnyel idővel társadalmi változást is szeretnénk elérni.

  Ezen konkrét 5S Public tevékenység felvezetésére 2016. június 9-én, 8:30 – 12:10 között  „ 5S Public Kaizen by Harmony” néven egy szakmai konferenci került megrendezésre ahol a helyi gazdasági társaságok is megismerkedhettek   5S japán módszerrel. .Az előadók közt szerepel YOSHIHITO TANAKA, a Clean Up JAPAN elnöke, valamint Dr. Ing. Julien Bratu, a Kaizen Manager Club / Romániai AOTS Szövetség elnöke, valamint további hazai szakemberek a témában - a ParLS Kft. képviseletében Váthy Edit "5S a mindennepokban" címmel tartott előadást Pető Sándorral . A konferencián megjelent Magyarországi Japán Nagykövete is, aki elismerően méltatta a kezdeményezést és támogatásáról biztosította a szervezőket.

  Az 5S Public tevékenység pénteken ünnepélyes keretek között indult el a Dózsa-iskolában. A nap során a gyerekek csapatokba szerveződve a japán vendégek segítségével rendbe tették többek között a távugró pályát, a sportpályán új salakot terítettek, lefestették a mászókákat, a kerítést és a kerékpár tárolót. A munka végeztével a program nem ért véget, mert a cél, hogy az 5S tevékenység beépüljön az iskola mindennapjaiba. Ezért minden héten egyszer a diákok az osztályfőnökük vezetésével rendszeresen végrehajtják az akciót. Ellenőrzik osztályuk és környezetük állapotát az 5S rendszerezési elvei alapján, így megteremtik a folyamatos fejlesztés gyakorlatát a mindennapjaikban. Egy év múlva a módszer japán képviselői visszatérnek az iskolába, hogy megnézzék az előrehaladást és megosztják egymással tapasztalataikat.

  Az eseményről számtalan képveltétel készült, melyek a http://www.5spublic.hu/galeria megtekinthetől.

  mozgalomról bővebben a http://www.5spublic.hu weboldalon vagy a https://www.facebook.com/5spublic/?fref=ts Facebook oldalon olvashatnak. Az első rendezvény pozitív tapasztalati alapján már elindult a következő évi Public 5S eseménysor szervezése.